Hva skjer mellom menstruasjon og positiv graviditetstest?

Hvis du prøver å bli gravid er du kanskje nysgjerrig på hva som skjer i kroppen underveis i denne spennende prosessen. Når har du eggløsning, når fester egget seg og når kan du ta den første graviditetstesten? Her går vi gjennom hva som skjer omtrent til hvilken tid.

For det første: Velkommen til en spennende reise! For det andre: Er du forvirret over alle begreper og ord som du plutselig må kunne? Vi skal prøve å hjelpe deg på veien, så la oss starte med en kjapp prøve-å-bli-gravid-ordliste:

Sykluslengde: Hvor mange dager hele syklusen består av. En menstruasjonssyklus er i gjennomsnitt 28 dager, men det er også helt normalt at den er 21-35 dager. Syklusdag 1 er dagen menstruasjonen begynner. 

DPO: Siden sykluslengden kan variere er det mange som bruker forkortelsen DPO for å beskrive hvor de er i prøvetiden. DPO står for «days past ovulation» eller «dager etter eggløsning». 

Blastocyst: En blastocyst er et tidlig stadium av et embryo. Dette stadiet starter når det befruktede egget har begynt å dele seg og bli omtrent 100 celler ca fire-fem dager etter befruktning.

Embryo: Når blastocysten har festet seg i livmorslimhinnen kalles fosteranlegget for et embryo. 

Foster: Fra den åttende svangerskapsuken og til fødsel kalles barnet for et foster.

Svangerskapsuke: Graviditetens lengde beregnes fra den første dagen i din siste menstruasjon. Det betyr at når du har fått en positiv graviditetstest, så er du kanskje allerede i uke 4 eller 5. 

Så, hva skjer de ulike dagene i en syklus der du forsøker å bli gravid? La oss ta en nærmere titt! 

Obs! I denne oversikten bruker vi en sykluslengde på 28 dager som eksempel, om din syklus er kortere vil din eggløsning komme tidligere enn dag 14, eller senere om din syklus er lengre. 

Dag 1 

Den første dagen i menstruasjonen din.

Dag 11-13

I dagene før eggløsning vil skjeden din produsere mer utflod og endre konsistens – bare kjenn etter! Den blir gjerne klarere i fargen og tynnere i konsistensen, og den kan minne om eggehvite. Dette eggløsningsslimet har faktisk en funksjon, det hjelper nemlig sædcellene med å svømme inn i livmoren. Mange kan kjenne på økt sexlyst disse dagene, og det er nå du er på ditt mest fertile. 

Dag 14

Om du har en menstruasjonssyklus på 28 dager, vil eggløsningen din komme omtrent på dag 14. Noen bruker eggløsningstester for å finne frem til eggløsningstidspunktet, mens andre følger med på utfloden eller måler kroppstemperaturen (temperaturen vil øke med ca 0,5 grader ved eggløsning). Hvis dere har hatt sex en av dagene før eggløsning, vil sædcellene være klare for befruktning når egget slippes ved eggløsning. 

Dag 15 eller 1 DPO («days past ovulation», dager etter eggløsning)

Etter at egget løsner fra eggstokken fanges det opp av egglederen. Der kan egget leve i inntil 48 timer, og befruktningen skjer vanligvis i en av egglederne i løpet av det første døgnet. Etter befruktningen skyves det befruktede egget mot livmoren, og etter to til syv dager er egget fremme i livmoren.

Dag 21 eller 7 DPO

Omtrent én uke etter befruktning vil egget feste seg i livmoren. På dette tidspunktet har egget allerede delt seg flere ganger og består av rundt 100 celler, og betegnes nå som en blastocyst. Når blastocysten har «gravd seg inn» og festet seg i livmoren, starter produksjonen av graviditetshormonet humant choriongonadotropin (hCG). Dette er hormonet som måles når man tar en graviditetstest. På dette tidspunktet er det sjelden nok hCG til å gi et sikkert svar på om du er gravid eller ikke, men mengden hCG øker raskt.

Dag 24-28 eller 10-14 DPO

Perioden der du venter på menstruasjonen eller en positiv graviditetstest er nervepirrende for mange. Du kan velge å vente med å teste til menstruasjonen har uteblitt, eller så kan det hende du ikke greier å vente. Noen graviditetstester er så sensitive at de kan oppdage hCG i urinen allerede én uke før menstruasjonen skal starte. Ikke mist håpet selv om de positive testene uteblir. Det kan hende eggløsningen var senere enn du trodde, eller at egget festet seg litt senere enn antatt.

Positiv test? Last ned Nørs

Hvis denne syklusen endte med en positiv test, kan du laste ned appen Nørs og følge graviditeten uke for uke. Nørs er anbefalt av helsepersonell over hele landet, og appen er utviklet i samarbeid med forskere og helsetjenesten.

I Nørs får du hver uke tilgang til en rekke artikler og nyttige verktøy som er relevante for akkurat der du er i din graviditet. Innholdet er fra trygge kilder og er kvalitetssikret av vårt fagråd, som består av blant annet jordmødre og helsesykepleiere.

Forrige
Forrige

Svangerskapet i dager, uker, måneder og trimester

Neste
Neste

Trygg mat for gravide