Trygg mat for gravide

Enkelte matvarer bør du unngå eller være forsiktig med i graviditeten fordi matvarene kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for barnet i magen. Som gravid bør du også være ekstra opptatt av god hygiene ved tilberedning og håndtering av mat.

Kort oppsummert:

  • Hygiene er viktig for å forebygge smitte

  • Unngå visse matvarer og vurder nøye hva du spiser

Viktig med god kjøkkenhygiene

Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god hygiene:

Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jord, sand og dyr.

Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner.

Bruk rene redskaper og kluter. Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold kjøkkenbenken ren. Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe. Vask den i maskin eller bytt engangsklut ofte. Skift eller vask redskapene mellom hver arbeidsoppgave.

Varm mat skal være rykende varm. Bakterier vokser i lunken mat. Ved temperatur over 70°C drepes de fleste bakterier. Er det lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, bør du røre om eller la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt.

Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Bytt redskap mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat, eller eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. På denne måten hindrer du at smittestoffer overføres fra en råvare til en ferdig rett.

Mat du bør være forsiktig med

I svangerskapet bør du være litt mer oppmerksom på enkelte matvarer. Noen matvarer kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for fosteret.

Sannsynligheten for at fosteret tar skade av noe du spiser er liten, men norske matmyndigheter anbefaler likevel gravide å følge rådene.

De aller viktigste rådene for å unngå smittestoffer via mat er å sørge for god hygiene ved håndtering av mat, samt å spise mat som er gjennomstekt eller gjennomkokt og serveres rykende varm. Det beste rådet for å unngå for mye fremmedstoffer fra maten er å spise variert.

Skadelige bakterier og parasitter

Det er viktig å unngå matvarer som kan inneholde organismer som toxoplasma og listeria. Disse organismene behøver ikke å være farlige for deg som voksen, men kan gi infeksjoner som i verste fall fører til abort eller skader på fosteret.

Toxoplasma (T. gondii) er en parasitt som har sitt endestadium i tarmkanalen hos kattedyr. Du kan bli smittet enten ved å ha direkte eller indirekte kontakt med avføring eller ved å klappe dyr. Indirekte kan du bli smittet gjennom mat og drikke som er forurenset med avføring fra dyr, for eksempel uvasket frukt eller grønnsaker. Du kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med toxoplasma.

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være røkelaks, spekemat, upasteurisert melk, myke oster som muggoster og også halvfaste oster dersom de er laget av upasteurisert melk.

Fremmedstoffer

Det finnes en rekke stoffer som har uheldige helseeffekter og som det derfor er nødvendig å begrense inntaket av. Noen er naturlig forekommende, som for eksempel tungmetaller og dioksiner. Andre er menneskeskapte, som for eksempel PCB, ulike bekjempelsesmidler mot ugress og skadedyr samt bromerte flammehemmere. Slike stoffer kjennetegnes ved å være tungt nedbrytbare og oppkonsentreres i næringskjeden. Inntak fra maten vil ikke gi akutt forgiftning, men det kan forekomme langtidsvirkning fordi stoffene hopes opp i kroppen over tid. Kjente skadevirkninger er nedsatt læreevne, nedsatt immunforsvar, nedsatt forplantningsevne og økt risiko for kreft og hjerte-og karsykdommer.

Kjøtt

Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Kjøttet skal ikke være rosa,og kjøttkraften skal være klar. I parentesene angis grunnen til at gravide skal unngå matvaren.

Unngå rått kjøtt. Eksempler: spekemat/spekepølse, gravet kjøtt og biff tartar. (bakterier/parasitter)

Ikke smak på rått kjøtt, kjøttdeig eller farse under matlagingen (bakterier/parasitter).

Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg bør spises godt innenfor holdbarhetsdato. (bakterier/parasitter)

Vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan inneholde rester av bly. Gravide bør ikke spise viltkjøtt hvor det er risiko for blyrester fra jaktammunisjonen. (fremmedstoffer)

Fisk og sjømat

Spis ulike typer fisk. Varier mellom mager og fet fisk.

Dette bør du unngå:

  • rakfisk (bakterier)

  • selkjøtt (fremmedstoffer)

  • blåkveite over tre kilo (fremmedstoffer)

  • ferskvannsfisk fra selvfangst (fremmedstoffer)

  • eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt (fremmedstoffer)

  • fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei (fremmedstoffer)

  • brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell (fremmedstoffer)

Vær spesielt oppmerksom på:

  • Gravet eller røkt fisk bør spises godt innenfor holdbarhetsdato. (bakterier)

  • Gravide kan spise sushi laget av rå, fersk marin fisk, men bør unngå produktene på listen over.

Melk og meieriprodukter

Unngå upasteuriserte meieriprodukter (pasteurisering betyr at produktet er varmebehandlet). Flere oster kan være laget av upasteurisert melk (rå melk). Osteprodusentene i Norge og EU er påbudt å merke disse ostene spesielt. Myke oster bør du unngå både når de er laget av upasteurisert og av pasteurisert melk. Eksempler på slike oster er brie, camembert og blåmuggoster. Faste oster av upasteurisert melk, som grana padano og parmesan, regnes som trygge.

Alle oster som er varmebehandlet, for eksempel på pizza, i varme sauser, osv er trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader.

Egen fangst av fisk og plukking av fugleegg, sopp, bær med mer

Enkelte havner og fjorder langs kysten av Norge er spesielt forurenset. Generelt bør gravide unngå fisk og skalldyr som er fanget nær eksisterende eller tidligere industriområder på grunn av faren for fremmedstoffer.

Måseegg inneholder høyt nivå av fremmedstoffer. Gravide bør derfor ikke spise måseegg. Egg fra andre ville fugler er ikke undersøkt, men egg fra andre typer fiskespisende fugl har mest sannsynlig også høyt hold av miljøgifter (for eksempel ærfuglegg).

På grunn av forurensning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 kan matvarer fra enkelte områder i Norge, blant annet reinkjøtt og vilt ferskvannsfisk, sopp og ville bær, fortsatt inneholde noe radioaktivitet. Gravide bør ikke få i seg mer enn 40.000 becquerel i året.

Koffeinholdige drikker

Kaffe, te og cola og såkalte ”energidrikker” inneholder koffein. Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for negative helseeffekter hos fosteret. Maksimal anbefalt mengde under graviditeten er 200 mg daglig.

Koffeininnhold i ulike typer kaffedrikker er (per dl drikke):

  • filterkaffe: 40 mg

  • pulverkaffe: 45 mg

  • espresso: 268 mg

  • svart te: 22 mg

  • coladrikk: 10 mg

  • energidrikk: 32 mg

Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttet (fhi.no)

Sjekk koffeininnholdet i det du drikker ved å lese på flasken eller emballasjen dersom du er usikker. Koffeininnholdet kan variere mellom ulike typer drikkevarer.

Lakris og ingefær

Gravide bør ikke spise mye lakris på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. Gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort.

Kostråd på reise utenlands

Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge. Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt og rå fisk. Vask eller skrell rå grønnsaker, frukt og bær. Ha rådene i bakhodet også når du er på restaurant. Snakk gjerne med helsepersonell før du reiser.


Kilde: Denne artikkelen er kopiert fra [https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/gravid/trygg-mat-for-gravide] [6. mai 2024].

Forrige
Forrige

Hva skjer mellom menstruasjon og positiv graviditetstest?

Neste
Neste

Viktige vitaminer og mineraler for gravide