Svangerskapskvalme-verktøy utviklet av UiO-forskere

De aller fleste gravide opplever svangerskapskvalme. Studier viser at det gjelder så mange som 8 av 10 gravide. Men hvor mye kvalme er normalt, når bruker kvalmen å gi seg – og er det noen råd som faktisk hjelper? Med vårt verktøy for å registrere svangerskapskvalme får du tilpassede råd basert på ditt kvalmenivå.

De aller fleste gravide opplever svangerskapskvalme. Studier viser at det gjelder så mange som 8 av 10 gravide. Men hvor mye kvalme er normalt, når bruker kvalmen å gi seg – og er det noen råd som faktisk hjelper?

Med Svangerskapskvalme-verktøyet registrerer du kvalme, oppkast og hva du får i deg av mat og drikke. Disse registreringene gir deg en pekepinn på hvor alvorlig kvalmen er, og om du eventuelt trenger å kontakte lege.

Etter hver registrering mottar du relevante råd basert på ditt kvalmenivå.

Du kan også sammenligne din svangerskapskvalme med gjennomsnittet, og dermed få en indikasjon på om du er mer eller mindre kvalm enn andre som er i samme svangerskapsuke.

Kan avdekke alvorlig svangerskapskvalme

Selv om moderat kvalme er vanlig i svangerskapet, er det bare 1 av 100 gravide som får alvorlig svangerskapskvalme. Mange kvinner opplever å ikke bli tatt på alvor med sin kvalme, og at plagene bagatelliseres. Ved å bruke verktøyet kan du ganske raskt avdekke om din kvalme kan være alvorlig, slik at du får den hjelpen du trenger.

Hensikten med verktøyet er å:

  • Styrke kvinnens kunnskap om svangerskapskvalme

  • Være et hjelpeverktøy ved kommunikasjon med helsepersonell om svangerskapskvalme

  • Fremme optimal behandling av svangerskapskvalme

Hva viser dataene?

Registreringene i verktøyet viser at kvalmen ofte øker fra uke 6 og frem til uke 8, hvor kvalmen når en topp, og de fleste registrerer mindre kvalme fra uke 12 til uke 16.

Verktøyet er utviklet av forskere ved Universitetet i Oslo, som en del av forskningsprosjektet Min safe start. Anonymiserte data fra verktøyet blir bearbeidet av Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Forrige
Forrige

Rieteller utviklet i samarbeid med norske sykehus

Neste
Neste

Bekkenbunnstrening i samarbeid med Norsk Fysioterapiforbund