Menstruasjonssyklus: Kroppens naturlige rytme

Menstruasjonssyklusen styres av et nøye balansert hormonelt samspill. Gjennom hver fase forbereder kroppen seg på muligheten for en graviditet, og de ulike hormonene spiller en avgjørende rolle i å regulere denne syklusen. Forståelse av syklusen kan hjelpe kvinner med å få bedre innsikt i egen helse, gjenkjenne normale variasjoner, og bedre forstå de kroppslige forandringene som skjer hver måned.

Menstruasjonssyklusen er en sentral del av kvinners reproduktive helse og spiller en viktig rolle i kroppens hormonelle balanse. En normal syklus varer i gjennomsnitt 28 dager, men kan variere fra 21 til 35 dager. Syklusen deles gjerne inn i fire hovedfaser: menstruasjonsfasen, follikkelfasen, eggløsningsfasen og lutealfasen. Hver fase er styrt av hormoner som påvirker livmoren og eggstokkene, og spiller en viktig rolle i forberedelsen til en eventuell graviditet.

Hormonelle endringer gjennom syklusen

De viktigste hormonene som regulerer menstruasjonssyklusen er østrogen, progesteron, FSH og LH. Østrogen dominerer i første halvdel av syklusen (follikkelfasen), mens progesteron tar over etter eggløsningen i lutealfasen. Samspillet mellom disse hormonene sørger for at kroppen er klar for en eventuell graviditet hver måned.

1. Menstruasjonsfasen (dag 1–5)

Menstruasjonen markerer starten på syklusen, og den første dagen av menstruasjonen er syklusens dag 1. Dette er når livmorslimhinnen (endometriet) brytes ned og støtes ut av kroppen gjennom skjeden. Det som skjer i denne fasen er en naturlig prosess hvor kroppen kvitter seg med vevet som ble dannet for å støtte et befruktet egg. Vanligvis varer menstruasjonen fra 3 til 7 dager.

Hva skjer i kroppen i denne fasen?

  • Hormonnivåene av østrogen og progesteron er på sitt laveste.

  • Livmorslimhinnen brytes ned og skilles ut som menstruasjonsblod.

2. Follikkelfasen (dag 1–14)

Follikkelfasen overlapper med menstruasjonsfasen og starter samtidig, men fortsetter utover menstruasjonen. I denne fasen stimulerer hormonet FSH (follikkelstimulerende hormon) eggstokkene til å produsere follikler. Hver follikkel inneholder et umodent egg, men kun én av disse vil modnes fullt og bli klar til eggløsning.

Hva skjer i kroppen i denne fasen?

  • Østrogennivåene stiger, noe som fører til at livmorslimhinnen begynner å bygge seg opp igjen.

  • Hormonet FSH stimulerer veksten av follikler i eggstokkene, og én dominant follikkel blir klar til å slippe et egg.

3. Eggløsningsfasen (dag 14)

Eggløsningen skjer midt i syklusen, omtrent på dag 14 i en 28-dagers syklus. Østrogen når sitt toppnivå, noe som utløser en plutselig økning i LH (luteiniserende hormon). Denne LH-bølgen fører til at den modne follikkelen sprekker og slipper ut et egg fra eggstokken. Dette er den mest fruktbare perioden i syklusen, og egget kan bli befruktet innen 12–24 timer etter eggløsningen.

Hva skjer i kroppen i denne fasen?

  • Østrogen når sitt høyeste nivå, noe som fører til en kraftig økning i LH.

  • Et modent egg frigjøres fra eggstokken og beveger seg inn i egglederen, klar for befruktning.

4. Lutealfasen (dag 15–28)

Etter eggløsningen går kroppen inn i lutealfasen. Restene etter follikelen som slapp egget kalles for det gule legemet, eller corpus luteum. Disse folikkelcellene begynner å produsere hormonet progesteron for å forberede livmorslimhinnen på en eventuell implantasjon av et befruktet egg. Hvis egget ikke blir befruktet, vil det gule legemet brytes ned, progesteronnivåene synker, og menstruasjonen starter igjen.

Hva skjer i kroppen i denne fasen?

  • Progesteronproduksjonen øker for å støtte en mulig graviditet.

  • Hvis det ikke er noen graviditet, brytes det gule legemet (corpus luteum) ned, progesteron synker, og menstruasjonen starter igjen.

Ønsker du å være blant de første kvinnene som får teste vår utvidede funksjonalitet i Nørs? Sett deg på venteliste her og bli varslet før alle andre.

Er du forsker, pasientorganisasjon eller offentlig instans som ønsker å forbedre kvinnehelsen i Norge? Ta kontakt med oss her.

Neste
Neste

Hvilke hormoner påvirker kroppen og helsen din – og når?