Gravid - hva nå?

Du er gravid! Kanskje var dette noe du hadde ventet lenge på, eller kanskje du trenger tid til å fordøye et sjokk? I denne fasen er det vanlig å ha mange spørsmål. Vi har samlet de vanligste første spørsmålene her, resten finner du svar på i appen Nørs. Enten ved å følge Min Uke så får du relevante helseråd hver uke, eller ved å gå inn i Håndbok.

Her får du svar på:

  • Når skal jeg føde?

  • Når bør jeg gå til kontroll?

  • Hva kan jeg spise?

Termindato - når skal jeg føde?

Svangerskapet varer i snitt 283 dager og termindato beregnes fra den første blødningsdagen av din siste menstruasjon, altså ca. 2 uker før du ble gravid. Legger du inn denne datoen i vår terminkalkulator i appen Nørs, beregner vi termindatoen for deg.

Du kan søke om fødeplass der du ønsker å føde. Jordmor eller lege kan også hjelpe deg. Vær tidlig ute, da er sjansen større for at du får føde der du helst vil.

Er graviditetstesten sikker?

Graviditetstestene du kjøper på apotek er like sikre som de du tar hos legen.

Følelser – hva er vanlig?

Alle følelser i begynnelsen er normale. For noen har dette vært en lang prosess som endte i lettelse og sterk glede, mens andre blir fortvilet eller redde. Selv om man har planlagt å bli gravid er det ikke sikkert man alltid reagerer med lettelse og jubel. Følelsene kan være som en berg og dalbane, og det er ingen grunn til å kjenne på skyldfølelse selv om du ikke føler deg lykkelig.

Det er viktig å ha noen å snakke med, og gjerne en trygg og støttende partner. Ikke hold følelsene inni deg av frykt for hva han vil tenke. Ta kontakt med Familievernkontoret hvis svangerskapet skaper krise i parforholdet.

Skal jeg ta folat og jod?

Ja, det anbefales å ta folat i ukene før du blir gravid, og i de tre første månedene av graviditeten. Har du ikke tatt de tidligere, bør du absolutt starte nå. Når det gjelder jod så er jodmangel en økende bekymring i Norge. Sjekk om du får nok jod gjennom ditt kosthold. Torsk og annen hvit fisk inneholder jod. Det samme gjelder melkeprodukter som yoghurt og melk. Vitaminer som gravid kan du lese mer om i denne artikkelen.

Svangerskapskontroll

Bestill gjerne første svangerskapskontroll så tidlig som mulig. Du velger selv om du ønsker å gå til jordmor, lege eller en kombinasjon.

Les mer om svangerskapskontroller her.

Hva hvis jeg aborterer?

Mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort, så det er ganske vanlig og kan skje med hvem som helst. De fleste klarer å bli gravide og få friske barn senere. En spontanabort oppstår når fosteret støtes ut før det er gammelt nok til å overleve utenfor livmoren. Spontanaborter kan skje så sent som i 22. svangerskapsuke, men 97 prosent av tilfellene skjer i løpet av første trimester (de første 12 ukene). En abort etter 22. uke kalles en prematur fødsel.

Hva er tegnene på at jeg er gravid?

Tegn på graviditet varierer fra ingen tegn, annet enn en positiv graviditetstest og uteblitt menstruasjon til konstant kvalme, tretthet og humørsvingninger fra start. Det første tegnet er ofte at menstruasjonen uteblir, deretter kan man bli trøtt eller få ømme bryster. Kvalme er også veldig vanlig. Les mer om graviditetstegn her.

Hva bør jeg unngå?

Unngå tobakk, snus, alkohol og andre rusmidler gjennom hele svangerskapet. Hvis du er syk og/eller bruker medisiner bør du snakke med lege. Dette gjelder også inntak av for eksempel Ibux, som ikke er anbefalt i svangerskapet. Du bør ikke slanke deg, med mindre du er svært overvektig. Da bør du ha hjelp av fagkyndige. Alle gravide bør ha et sunt kosthold og unngå store mengder sukker og fett. Av og til er resultatet at svært overvektige ender med å gå ned i vekt. På den måten kan svangerskapet bidra til en bedre helse.

Kan jeg trene?

De aller fleste gravide kan og bør trene i en eller annen form gjennom hele svangerskapet. Finn en aktivitet eller treningsform som passer deg og din hverdag. Trening reduserer stressnivået, og er positivt for kropp og hode.

Les mer om trening i graviditeten i appen Nørs. Appen er norskutviklet og gratis - last den ned for å lære mer om graviditeten og bli godt forberedt.

Hva med ultralyd?

Tilbudet om ultralyd rundt uke 12, også kalt tidlig ultralyd eller fosterdiagnostikk, vil bli innført på alle sykehus i Norge. Dette er en tidkrevende prosess og tilbudet på de forskjellige sykehusene kan derfor variere. Ultralydundersøkelse rundt uke 17–19 er et etablert tilbud til alle gravide i Norge. Tilbudet om ultralyd er gratis. Hvis det er medisinske grunner til å gjennomføre flere ultralydundersøkelser, vil også disse være gratis.

Les mer om tidlig ultralyd og private klinikker i appen Nørs.

Barnets utvikling?

I løpet av svangerskapet skapes et helt nytt liv. Hjertet slår allerede 21 dager etter befruktning, og utviklingen skjer i et rasende tempo. For mange er det spennende å følge utviklingen uke for uke, det kan du lese mer om i Min Uke. I tillegg til relevante helseråd og oppgaver du må gjøre, vil Nørs gi deg hver uke en oppdatering på utviklingen.

Hvem forteller vi når?

Det er individuelt hvem man forteller når, og det valget er deres. Noen ønsker å holde det hemmelig så lenge som mulig, mens andre har innviet slekt og venner fra man begynte å prøve. De fleste venter til etter uke 12 med å fortelle det, fordi de da føler seg tryggere på at faren for abort er betydelig mindre. Andre synes det er godt å dele med andre med en gang så de har noen å snakke med hvis det går galt.

Husk at du plikter å fortelle arbeidsgiver senest tre måneder før du skal ut i permisjon, men det kan være en fordel å fortelle det tidligere dersom du har behov for tilrettelegging av arbeidsplassen.

Les mer om tilrettelegging av arbeidsplassen her.


Kilde: Nors Care (Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff). Sist oppdatert: 6. mai. 2024.

Forrige
Forrige

Hva skjer på svangerskapskontrollene?

Neste
Neste

Vanlige forandringer i svangerskapet